Veranderen is écht heel moeilijk

Wat is er eigenlijk voor nodig om van een goed voornemen tot een veranderd gedrag te komen? Wanneer is een goed voornemen niet alleen een voornemen, maar lukt het ook om nieuwe gedrag te blijven volhouden, totdat dat een gewoonte is geworden…

Dat is een hele klus!!!!

En dat is waarschijnlijk ook de reden dat het in veel gevallen niet lukt om je goede voornemen langer dan een paar weken vol te houden… en dat is dan helaas nog niet genoeg om tot een blijvende  verandering te zijn gekomen.

Maar wat als de noodzaak om te veranderen heel erg groot en (medisch) noodzakelijk aanwezig is? Veranderingen móeten soms. En als je om je heen kijkt zie je ook mensen bij wie het uiteindelijk wel lukt om te veranderen. En die verandering als nieuwe ‘leefstijl’  volhouden. Er zijn dus wel degelijk manieren om te veranderen en de kans te vergroten dat het lukt om je nieuwe levensstijl duurzaam te behouden.

Het volgende stappenplan kan jou misschien helpen …

  • Maak je doel specifiek. Bedenk voordat je begint wat je precies wil bereiken en schrijf dit op. Om het nog duidelijker voor jezelf te maken zorg je dat je ook beschrijft wanneer je vindt dat je je doel bereikt hebt, bedenk je waar je tevreden mee bent, of dat wat je wilt haalbaar is en wat je tijdsplanning wordt.
  • Vervolgens bedenk je een plan. Hoe ga je het aanpakken. Wat dan helpt is om je plan in een ‘als... dan..’ vorm op te schrijven.
  • Verzin wat er vast en zeker fout zal gaan. En ook wat er allemaal nog meer fout zou kunnen gaan. En ga ook eens na wie je zouden kunnen helpen. En misschien zijn er ook wel mensen die je juist niet gaan helpen. Ook dat is handig om te weten.

Dit stappenplan is een variant van WOOP. Dat staat voor Wish, Outcome, Obstacle en Plan. Dus achtereenvolgens beschrijf je wat je graag wilt. Hoe dat er praktisch uit gaat zien. Welke problemen je tegen gaan komen (de beren op de weg) en tenslotte maak je je plan. Als je zoekt op internet op WOOP kom je bij verschillende websites die je voorbeelden geven van hoe dit werkt. Bijvoorbeeld de site www.woopmylife.org

Een praktijk voorbeeld om het verder toe te lichten. Ik heb me op 31 december om 1 minuut voor 12 voorgenomen dat ik in 2020 structureel vroeger naar bed ga. In plaats van half 12-12 uur een uur eerder. Als ik het stappenplan volg dan schrijf ik op dat ik een uur eerder naar bed ga, op doordeweekse dagen. Dat ik mijn doel bereikt heb als ik het normaal vind om om 11 uur in bed te liggen en abnormaal als het al half 12 is. Ik ben tevreden als ik merk dat ik daardoor fitter wakker word. En ik begin er direct op 1 januari mee. Als het 10 uur in de avond is, ga ik stoppen met werken op mijn laptop en leg ik mijn telefoon weg, dan kan ik om half 11 naar boven om te gaan slapen.

Wat zijn de momenten dat het fout zal gaan… als ik laat thuis kom, vind ik het lastig om dan toch op tijd naar boven te gaan… als ik ineens nog wat bedenk en dat ga opzoeken op de laptop gaat dit ook fout. Hoe zit het met mijn sociale omgeving? Mijn man kan me helpen, die gaat sowieso vroeg naar bed. Mijn kinderen kunnen mijn plan saboteren, doordat zij (te) laat naar bed gaan.

En ja… het is al heel wat keertjes niet gelukt om voor 11 uur in bed te liggen, maar ook al wel een paar keer wel! Wat dan ook nog helpt is om mijn succes te monitoren. Heel makkelijk ; maak een papiertje met allemaal vakjes. Daar zet je van 2 weken de data in. Iedere dag dat het gelukt is, krijgt ’s morgens een smile, op de andere dagen een boos gezichtje. Dan weet je gelijk hoe je er voorstaat.

Zo… en dan het allerbelangrijkste… gedragsverandering kost tijd en een terugval hoort erbij!!! Het mag en zal soms mislukken. Maar… geef dan niet op! Ga na waardoor het mis ging en bedenk of je je plan moet aanpassen of dat dit een eenmalige misser was. Pak de draad weer op en leer van je fouten, de volgende keer stoot jij je niet weer aan diezelfde  steen…   

Veel succes met veranderen!

Krista