We gaan tenslotte gesprekken houden, waarin jij me van alles over jezelf gaat vertellen. Dan is het voor jou ook fijn om te weten waar ik voor sta en wie ik ben.
Mijn energiebronAls kind al vond ik bewegen en sporten leuk. En dat is nog steeds zo. Als ik een paar dagen niet ga sporten ga ik me narrig en vervelend voelen. Sporten is mijn uitlaadklep. Dat heb ik geleerd in de periode dat ik kleine kinderen had en niet aan sporten toe kwam. Toen ik uiteindelijk weer ging hardlopen en sporten, voelde ik me weer Krista...en als ik me nu niet lekker voel, dan weet ik dat het mij helpt om mijn hardloop schoenen aan te trekken en een stuk te gaan rennen. Daarmee vind ik overigens helemaal niet dat jij ook moet gaan sporten... wat ik wel fijn voor je zou vinden, is dat jij over een poosje weet waar jij je eigen energiebron mee op peil brengt en waar jij weer blij, vitaal en krachtig van wordt! |
Dweilen met de kraan open. Dat moet toch anders kunnen... hoe vaak wordt dat niet gezegd over behandelingen in de zorg. Onnodig, want het had voorkomen kunnen worden. Zo zonde! Het systeem van ziek worden en dan gaan behandelen is diep ingesleten in onze maatschappij en in ons beeld over gezondheid en ziekte.
Tientallen patiënten die bij mij aan tafel hebben gezeten en een chronische ziekte hebben opgelopen door disbalans en zich niet lekker in hun vel voelen. En als gevolg of oorzaak daarvan roken, te zwaar zijn, hartproblemen krijgen of diabetus ontwikkelen. En die dus in een neerwaartse spiraal terecht komen. Mensen die al vaker ergens aan de bel hebben getrokken, maar waar geen tijd was om echt te luisteren. Of die niet duurzaam geholpen zijn met de adviezen of behandeling die ze kregen.
En dat wringt bij mij...want er is zo vaak veel leed te voorkomen, door eerder in te grijpen. Niet met een pilletje extra, maar door te onderzoeken wat er schuilgaat achter het probleem of de pijn waar iemand mee komt. Door echt te luisteren en betrokken te zijn. En dat is waarom ik me nu voornamelijk richt op Leefstijl en het belang van leefstijl in het voorkomen van ziekten en onnodig leed
Gaandeweg ben ik me dus gaan afvragen of ik wel mijn verdere werkzame leven fysiotherapie als vak zou willen houden. Of dat het voor mij tijd was voor een switch. Doordat ik ook voeding heel interessant vond en vind, kwam ik op het pad van leefstijl coaching terecht. En daar bleek ik dus nog meer te vinden, dan wat ik dacht te zoeken en te missen!
Leefstijl coaches zijn anders dan diëtisten, fysiotherapeuten en andere zorgprofessionals omdat ze naar alle factoren kijken, die een rol kunnen spelen; voeding, bewegen, slaap en ontspanning worden als eenheid benaderd. Leefstijl is zó veelomvattend en door de focus op hoe jij je gedrag kunt veranderen, zijn daarmee de problemen die jij ervaart, wél aan te pakken. En kan leefstijl coaching, ook bij jou, leiden tot duurzame verandering van jouw leefstijl.
Ik heb dus gevonden wat ik in mijn werk als fysiotherapeut miste.
Jou weer in je kracht zetten, zodat jij de regie voert over jouw leefstijl en jouw leven.
Dat is mijn kracht.
En dat is waarvan ik van geniet in mijn werk als leefstijl coach.
Het onderzoeken van jouw hulpvraag.
Je begeleiden in de veranderingen en je dan op te zien bloeien
naar de fittere, gezondere en blijere versie van jezelf.
Krista Hoogink