Hoe vitaal jij bent wordt bepaald door je energie, je veerkracht én je motivatie! Ze moeten dan ook alle drie continu aanwezig zijn om vitaal te kunnen zijn… alleen … de één kan wel sterker aanwezig zijn dan de ander. Dat betekent dus ook, dat als je slechts een beperkte energievoorraad hebt door een ziekte of aandoening, dat er ook voor jou wel degelijk mogelijkheden zijn om je vitaler te gaan voelen. Want je hoeft niet aan alle drie de factoren tegelijk te werken om iets te bereiken. Ook als je stappen maakt in je motivatie, óf je veerkracht, dan zal je algehele vitaliteit verbeteren.
Wat is Vitaliteit?
Behalve dat je vitaliteit door energie, motivatie en veerkracht wordt bepaald, is er een definitie van wat er met vitaliteit bedoeld wordt; de mate waarin je energie en levenskracht hebt in het leven. Vaak wordt vitaliteit gekoppeld aan werken en de mate waarin je je verbonden voelt aan je werk en collega’s. Maar wat mij betreft gaat vitaliteit ook mee naar huis! Ook thuis is het fijn om vitaal te zijn.
Wat als je energie beperkt wordt door een (chronische)ziekte of aandoening?
Stel je wilt je vitaliteit optimaliseren. Maar je dagelijkse potje energie wordt beperkt door een (chronische ) ziekte of aandoening. Dan kun je in ieder geval starten met het zorgen voor een goede balans in wat je doet. Zodat je energiehuishouding op orde is en blijft. Maar op is op. Daar kun je helaas niet in alle gevallen nog iets aan veranderen. Wil je dan toch je vitaliteit verbeteren, dan heb je misschien wél de mogelijkheid om je veerkracht of motivatie te verbeteren en optimaliseren…
Effectief omgaan met veerkracht en motivatie Ook als je heel gemotiveerd bent en veerkrachtig, kun je deze eigenschappen effectiever in leren zetten. En dat leidt dan uiteindelijk weer tot een toename van je energie… en daarmee maken we de driehoek voor het vergoten van je vitaliteit dus weer rond… 😉
Hoe ga jij dat dan doen?
Eén van de stappen die je kunt zetten is het leren herkennen van ingesleten gedragspatronen. Zodat je vervolgens zelf kunt besluiten hoe effectief je vindt dat je nu reageert. En door te kijken óf en hóe jouw reactie op bepaalde veel voorkomende patronen is. En of je dit wil en kan veranderen of aanpassen. Het wordt dan een bewuste keus of je het de moeite waard vindt om ermee aan de slag te gaan.
Stel nu dat het veranderen van je gedrag en reacties zou kunnen bijdragen aan jouw vitaliteit? Dan zou je misschien wel stappen zetten, waarvan je nú het nut nog inziet! Maar laten we eerlijk zijn, als er wel wat te halen, dan zorgt dat er toch mooi voor dat jouw kwaliteit van leven toeneemt! En uiteindelijk raak jij dan steeds gemotiveerder om aan de slag te gaan met jouw gedrag!
Veerkracht
Veerkracht laat zich omschrijven als de kracht van je lichaam en geest om (snel) te herstellen van stress of tegenslag. Weet jij al hoe jij dat doet? Wat jij nodig hebt om te herstellen na een fikse tegenslag ? Weet jij wat daar in rol in speelt?
Zijn jouw vrienden en familie je steunpilaren als het minder goed met je gaat? Of zoek jij juist rust en ontspanning op deze momenten? Blijf je liever stil in een hoekje zitten? Weet jij van jezelf welke strategie je hebt en of deze effectief is voor jou? Niet iedereen is gelukkig hetzelfde, dus gaat ook iedereen anders om met tegenslagen en stress. Toch zijn er wel bepaalde patronen in hoe wij als mensen opkrabbelen na een impactvolle periode. Door ook hierin je eigen strategie te leren herkennen én te leren dat dat óók anders kán, krijg jij de keus hoe je omgaat met deze situaties. En let wel, er is geen goed of fout. Maar er is wel zoiets als effectief reageren voor jezelf. Kiezen wat jou het beste helpt om die tegenslag weer te boven te komen.
Vitaliteit = veerkracht, motivatie en energie
Dat brengt mij bij de conclusie dat, óók als je energie echt beperkt wordt, door welke ziekte of aandoening dan ook, er mogelijkheden zijn voor jou om in vitaliteit te winnen!
Wil je de factoren leren herkennen die bij jou een rol in spelen? En jouw vitaliteit vergroten door te werken aan je motivatie en veerkracht?
Ik kijk graag met je mee!